Državno kulturno dobro Belaj u Istri kupio ruski političar Garipov

srijeda, siječnja 21, 2009

Barokni ladanjski dvorac Belaj kupio je lanjskog ožujka, bivši ruski političar, kojemu smo sada saznali ime. Radi se o bivšem zamjeniku ruskog ministra za goriva i energetiku Valeriju Zainuloviču Garipovu.

Dvorac okružen prostranim vinogradima (u državnom vlasništvu) zapravo je kupila pulska tvrtka za nekretnine i putnička agencija Clavis, čiji je osnivač i jedini član Uprave ovaj ruski političar, a na Trgovačkom sudu u Pazinu upisana je 13. srpnja 2007.

Premda cijena koju je novi vlasnik platio ostaje nepoznata, izračunom naplaćenog poreza na promet nekretnina, koji je s kontinuirane godišnje cifre poskočio za 200-tinjak tisuća kuna, može se prognozirati da je transakcija bila teška oko osam milijuna kuna.

Dvorac je, nakon što država, Istarska županija i Općina Cerovlje nisu pokazale interes, Rusu prodala tvrtka Istros iz Roča, čiji je osnivač Sunčana Gobo, a koja ga je kupila sredinom 1999. za 663 tisuće kuna od Općine Cerovlje.

Gospodarske zgrade su od 1997. u vlasništvu Zorka Ivića iz Boljuna, koji ih je tada kupio od Purisa. Na pitanje o prodaji objekata ruskom kupcu, Ivić kaže: »Da sam ih htio prodati, to bih već odavno napravio«. U tijeku su stoga razgovori dvaju vlasnika objekata, koji bi mogli rezultirati dogovorom o objedinjavanju i revitalizaciji kaštela, koji bi zatim ponudio brojne sadržaje, saznajemo od Ivića, koji zasad ne želi reći o kakvom se projektu radi.

- Bilo bi preuranjeno i neozbiljno bilo što najavljivati, treba skočiti pa reći hop, smatra Ivić. Dodaje da se projekt ponude Belaja već izrađuje. Uostalom, lanjskog srpnja ruski vlasnik sanirao je krov, a uskoro bi trebali početi radovi u glavnom objektu. Ivić tvrdi da Zainulovič Garipov želi biti transparentan i prihvaćen u zajednici. Vjeruje da će o namjerama otvorenije moći pričati kad se početkom veljače sastane s njime te kada dobiju suglasnost konzervatora i Općine. Naime, rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture od 23. rujna 2003. godine barokni arhitektonski ladanjski sklop Belaj s okolicom - kultiviranim krajolikom - ima svojstvo kulturnog dobra i upisan je u registar zaštićenih kulturnih dobara RH.

Vrstan geofizičar

Na internetskim se stranicama može saznati da je Valerij Zainulovič Garipov, jedan od najboljih ruskih geofizičara, rođen 1944. godine u gradu Kargali, Čistopoljskom rajonu tatarske autonomne sovjetske socijalističke republike. Studirao je na kazanskom sveučilištu gdje je 1969. diplomirao na geofizičkom odjelu. Nakon toga u zapadnom se Sibiru bavio eksploatacijom nafte i plina, a zatim zaposlio u tvrtki Nizhnevartovskneftegeofizika, gdje 1983. postaje generalni direktor. Četiri godine kasnije postaje zamjenik direktora odjela za geofizičke radove pri sovjetskom ministarstvu za industriju goriva, a 1993. načelnik odjela za geofizičke radove ruskog ministarstva za goriva i energetiku, dok 1996. postaje zamjenik ruskog ministra za goriva i energetiku. Na tome mjestu ostaje do 2001., kada odlazi u mirovinu.

Otad je predsjedatelj pododbora za razvitak industrije goriva pri trgovačko-industrijskoj komori Ruske Federacije.



Glas Istre

Posted in , , , , , | 1 Comments

1 komentari:

Unknown kaže... @ 22. svibnja 2014. u 08:44

Zbilja jedna vrlo zanimljiva nekretnina, baš lijep krajolik. prodaja kuća

Objavi komentar